Żeberka pieczone w rękawie to fantastyczny pomysł na smaczny obiad przy którym nie trzeba się napracować a i wykarmić nim można sporą gromadkę ludzi. Mięsko jest mięciutkie, aromatyczne, pięknie odchodzi od kości.
Przy poniedziałku będzie prosto i szybko : makaron w pysznym, kremowym sosie na bazie suszonych pomidorów i sera gorgonzola z dodatkiem rukoli, która świetnie przełamuje smak. Ekspresowy, bo sos przygotujecie w czasie gotowania makaronu. Połączenie wyżej wymienionych składników uważam za wyjątkowo udane!
Dzisiaj, w nawiązaniu do indyjskiej kuchni, zrobiłam kotlety ziemniaczane. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że są niesamowite (no dobrze... użyli mniej cenzuralnego słowa, ale to nie zmienia faktu, że były bardzo dobre ;) To chyba jedne z moich najulubieńszych wegetariańskich kotletów, a kto mnie zna ten wie, że wege kotlety, to mój bzik.
Kaszotto polecam na zimowe obiady, to rewelacyjne niemal jednogarnkowe, sycące i smaczne danie. Kaszotto sposobem przygotowania, przypomina słynne risotto, tym razem jednak, zamiast ryżu na talerzu ląduje jęczmienna kasza mazurska
Dzisiaj przepis na pyszną, warstwową zapiekankę inspirowaną popularną sałatką gyros. Zapiekanka składa się z makaronu, kurczaka obsmażonego w przyprawie gyros, czerwonej papryki, ogórków konserwowych, kukurydzy, sera i sosu majonezowego. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się i na obiad i na bardziej sytą kolację.
Kurczak w pięciu smakach to jedno z bardziej popularnych dań kuchni chińskiej. W mieszance pięciu smaków odnajdziemy smak słodki, gorzki, słony, kwaśny i ostry, a w jej skład zazwyczaj wchodzi anyż gwiaździsty, goździki, cynamon, koper włoski i pieprz syczuański. Nadaje przygotowanym z jej dodatkiem daniom bardzo wyrazistego, charakterystycznego smaku.
Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-)
Przepis jaki dziś Wam polecam, to naleśniki zapiekane z kurczakiem, którego usmażyłam z przyprawą kebab - gyros, do tego papryka, kukurydza i ogórki kiszone. Dodałam też rukolę, bo ją bardzo lubimy. Naleśniki pyszne, polecam
Dzisiaj przepis na klasyczne kotlety z ugotowanych jajek z dodatkiem natki pietruszki. Są bardzo proste w przygotowaniu. Można je podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami, na przykład brokułem lub marchewką z groszkiem. Świetnie sprawdzą się na wegetariański obiad, zasmakują także dzieciom :).
Dzisiaj przepis na pyszne, domowe paluszki rybne. W środku mięciutkie, z chrupiącą panierką z wierzchu. Są na pewno zdrowsze i jakościowo lepsze niż kupne. W domowych mamy konkretny kawałek ryby, w kupnych raz, że ryby mało, dwa, że czasami jest to po prostu mielonka. Tak samo z panierką, domowa to zaledwie 3 składniki, w kupnych często można spotkać różne dodatki jak na przykład wzmacniacze smaku.
Makaron soba to cienki, japoński makaron z mąki gryczanej. Ma lekko orzechowy smak, dobrze smakuje i na ciepło i na zimno, na przykład jako składnik sałatki makaronowej. Dzisiejszy przepis to pomysł na ekspresowy w przygotowaniu i pożywny obiad w stylu azjatyckim.
Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, obsmażamy porcjami mięso. Gdy się zarumieni, odkładamy na talerz.
Na tłuszczu, który został z mięsa, smażymy pokrojone pieczarki. Gdy są gotowe, również wyciągamy i osobno odkładamy...
Chyba nie tylko mnie zdarza się ugotować za dużo makaronu na obiad, prawda? :) Jeśli więc macie nadmiar rurek, kokardek czy spaghetti (czyli w zasadzie kompletnie dowolnego makaronu), macie od razu bazę do przygotowania jajecznej zapiekanki, która super sprawdza się jedzona na ciepło, prosto z piekarnika, jak i w formie „na zimno”, zabrana np. do pudełka na drugie śniadanie.
Dzisiaj to już dość popularne danie, którego możemy posmakować przy okazji wizyty w Ikei. Szwedzkie köttbullar to małe, soczyste klopsiki w towarzystwie esencjonalnego sosu przygotowywanego na bazie bulionu wołowego. Zazwyczaj podaje się je z ziemniaczanym puree i koniecznie z borówką!