Schab zapiekany z papryką

Schab zapiekany z papryką

Smak tego dania zaskoczył mnie samą, a to dlatego że nie spodziewałam się, że z dosłownie kilku składników może wyjść aż tak smaczny obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę i można było spokojnie zajadać :)

Zdjęcie - Schab zapiekany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ok. 5-6 porcji:
  • ok. 700-800 g schabu
  • 1 duża żółta papryka
  • 1,5 dużej czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka


Schab umyć, osuszyć i pokroić w dość cienkie plastry, każdy z nich z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w dość grube paski (jak na zdjęciu). Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w plasterki.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować troszkę oleju. Na nim ułożyć na płasko kilka krążków cebul, następnie wzdłuż naczynia ułożyć mięso, przekładając je paskami papryki. Pozostałą paprykę, cebulę i czosnek powkładać między kawałki schabu i wokół niego. Całość delikatnie oprószyć z wierzchu solą. Przykryte naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec przez ok. 1h 15 min. Na ostatni kwadrans pieczenia zdjąć pokrywkę, aby mięsko i warzywa delikatnie się przypiekły.

Zdjęcie - Schab zapiekany z papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów