Kurczak Jalfrezi


Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Przepis na tego kurczaka znalazłam na blogu Poezja Smaku. Kurczak pyszny, bardzo aromatyczny i dość ostry. Idealny do ryżu. Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty curry czerwonej
  • 1 świeży pomidor
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • natka pietruszki lub kolendry


1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. Odstawiamy na 15 minut.
2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki.
3. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę aż będzie szklista. Dodajemy do niej czosnek przepuszczony przez praskę, kurczaka i paprykę. Smażymy do momentu, aż kurczak zmieni kolor.
4. Pomidora ja sparzyłam i pokroiłam w kostkę, dodajemy do kurczaka. Dodajemy też pokrojone pomidory lub passatę. Lekko solimy i zmniejszamy ogień.
5. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy 20 minut. Po tym czasie dodajemy straty na tarce imbir, oraz zmieloną w moździerzu kolendrę i kmin rzymski.
6. Ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy czy danie jest odpowiednio doprawione, myślę, że powinno. Dodajmy posiekaną natkę pietruszki.
Podajemy z ryżem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kurczak Jalfrezi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Potrawka z fasolką i warzywami
1

Potrawka z fasolką i warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pulpety w sosie koperkowym
2

Pulpety w sosie koperkowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pulpeciki z indyka z makaronem orzo i sosem jogurtowym
1

Pulpeciki z indyka z makaronem…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy