Muszle makaronowe z mięsem mielonym, pomidorem i kukurydzą zapiekane w sosie pomidorowym
Dzień dobry :-) W Rzeszowie piękna dziś pogoda, od rana świeci słoneczko, ale już zapowiadają ochłodzenie i deszcz :-( No cóż, miejmy nadzieję, że pogoda niedługo się już wyklaruje i będzie w końcu cieplutko. Ja mam dziś dla Was propozycję na obiad. Są to muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym, suszonym pomidorem i kukurydzą. To wszystko zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne są, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- muszle makaronowe około 24 sztuki
- 300 g mięsa mielonego u mnie z indyka
- kilka suszonych pomidorów
- 1/2 puszki kukurydzy
- pęczek natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 1 mniejsza cebula
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- olej w którym były suszone pomidory do smażenia
- mini kulki mozzarelli
Sos:
- około 400 g passaty
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
1. Muszle makaronowe gotujemy al'dente.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju w którym były suszone pomidory i wrzucamy na patelnię cebulę, jak się nam zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i kurkumą.
3. Suszone pomidory kroimy na drobno, kukurydzę odsączamy z zalewy, natkę siekamy.
4. Jak mięso będzie usmażone dorzucamy suszone pomidory, kukurydzę i natkę pietruszki. Podsmażamy jeszcze jakieś dwie minuty i odstawiamy do wystudzenia.
5. Do rondelka wlewamy passatę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i szczyptę cukru. Mieszamy, jak się nam zagotuje, to taki sos przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy zapiekać muszle.
6. Łyżką nabieramy porcje farszu i nakładamy w nasze muszle, które układamy na sosie pomidorowym. Na końcu na każdą nakładamy pokrojone kulki mozzarelli.
7. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, nasze muszle zapiekamy około 20 minut. Smacznego :-)