Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”

Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”

Chyba nie tylko mnie zdarza się ugotować za dużo makaronu na obiad, prawda? :) Jeśli więc macie nadmiar rurek, kokardek czy spaghetti (czyli w zasadzie kompletnie dowolnego makaronu), macie od razu bazę do przygotowania jajecznej zapiekanki, która super sprawdza się jedzona na ciepło, prosto z piekarnika, jak i w formie „na zimno”, zabrana np. do pudełka na drugie śniadanie.

Zdjęcie - Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tej zapiekanki użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków jakie akurat znajdziecie w lodówce: ser, szynka, papryka, pomidory, brokuł, kalafior, cukinia- to przepis doskonały na zużycie resztek schowanych w zakamarkach chłodziarki.

Zdjęcie - Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja wersja zapiekanki to papryka, szczypior, przesmażony na chrupko boczek i cheddar. Zachęcam  jednak do eksperymentowania i miksowania ulubionych składników.

Zdjęcie - Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ugotowany makaron - ok. 2-3 szklanki, ostudzony
  • boczek - 100 g, usmażony na chrupko
  • cheddar - ok. 100 g (lub inny wyrazisty w smaku ser)
  • papryka - 1 szt
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • szczypior - 4 łyżki, posiekany
  • mleko - 1/3 szklanki
  • jajko - 5 szt
  • sól, pieprz - do smaku
  • masło/oliwa - 1 łyżka
Przygotowanie:

Boczek usmaż na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym) i ostudź.

Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem/oliwą.

Do środka włóż makaron, dodaj pokrojoną paprykę, utarty ser i szczypior. Wymieszaj.

Przygotuj zalewę: połącz jajka z mlekiem i mąką. Dopraw solidnie solą i pieprzem, mieszanką zalej składniki zapiekanki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Podawaj po lekkim ostudzeniu, lub na zimno.

Kategorie przepisów