Zapiekanka warzywno-makaronowa „do pudełka”
Chyba nie tylko mnie zdarza się ugotować za dużo makaronu na obiad, prawda? :) Jeśli więc macie nadmiar rurek, kokardek czy spaghetti (czyli w zasadzie kompletnie dowolnego makaronu), macie od razu bazę do przygotowania jajecznej zapiekanki, która super sprawdza się jedzona na ciepło, prosto z piekarnika, jak i w formie „na zimno”, zabrana np. do pudełka na drugie śniadanie.
Do przygotowania tej zapiekanki użyć możecie w zasadzie dowolnych dodatków jakie akurat znajdziecie w lodówce: ser, szynka, papryka, pomidory, brokuł, kalafior, cukinia- to przepis doskonały na zużycie resztek schowanych w zakamarkach chłodziarki.
Moja wersja zapiekanki to papryka, szczypior, przesmażony na chrupko boczek i cheddar. Zachęcam jednak do eksperymentowania i miksowania ulubionych składników.
Składniki:- ugotowany makaron - ok. 2-3 szklanki, ostudzony
- boczek - 100 g, usmażony na chrupko
- cheddar - ok. 100 g (lub inny wyrazisty w smaku ser)
- papryka - 1 szt
- mąka pszenna - 3 łyżki
- szczypior - 4 łyżki, posiekany
- mleko - 1/3 szklanki
- jajko - 5 szt
- sól, pieprz - do smaku
- masło/oliwa - 1 łyżka
Boczek usmaż na chrupko, odsącz z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku papierowym) i ostudź.
Naczynie do zapiekania nasmaruj masłem/oliwą.
Do środka włóż makaron, dodaj pokrojoną paprykę, utarty ser i szczypior. Wymieszaj.
Przygotuj zalewę: połącz jajka z mlekiem i mąką. Dopraw solidnie solą i pieprzem, mieszanką zalej składniki zapiekanki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Podawaj po lekkim ostudzeniu, lub na zimno.