Bardzo smaczna alternatywa dla naleśników na mące. Są miękkie i delikatne, ale przy tym dość elastyczne. Nie rwą się, nie łamią, więc idealnie sprawdzą się na wynos, choćby na drugie śniadanie.
Różnią się od placków na tortillę grubością i kruchością. (Piadina jest bardziej krucha i grubsza). Można ją podawać na setki sposobów – z serami, szynką, warzywami czy owocami. We Włoszech aktualnie rekordy popularności bije piadina z Nutellą. Kto nie próbował, gorąco zachęcam!
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
Dziś dzień naleśnika, czyli angielski odpowiednik naszego tłustego czwartku obchodzony w dzień polskiego tzw. "śledzika". (...) Te puszyste pancakesy, nie są takie jak nasze cieniutki i duże naleśniki. To takie bardziej placki, ale idealnie sprawdzają się na śniadanie.
Tradycja przyrządzania blinów wiąże się z ich symboliką - podobieństwem okrągłych placków do gorącego słońca. Dlatego też bliny je się przez cały tydzień, niemal ze wszystkim - kawiorem, rybą, śmietaną, twarogiem, grzybami, makiem, konfiturami albo miodem.
Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Są p y s z n e ! Bardzo delikatne i miękkie, ciasto pięknie rozprowadza się na patelni, ładnie składa po upieczeniu... Zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Podałam, część tak jak Gary, z cukrem i (tu zastąpiłam cytrynę) limonką. Takie też są na fotografiach. Będą jednak równie dobrze smakować z innymi dodatkami. Bardzo polecam!
Moja wesoła wariacja na temat nadzienia ruskiego. Są ziemniaki, jest twaróg, a dodatkowo żółty ser i boczek z cebulką - jednym słowem wszystko, co lubię najbardziej. Farsz swoją konsystencją przypomina kremowe puree albo gęsty beszamel, plus jest lekko ciągnący po podgrzaniu dzięki żółtemu serowi - mniam!
Kolejne danie zainspirowane Grecją. Nawet nie próbuję ich nazwy wypowiedzieć, grunt, że są pyszne:-) (...). Przypominają nieco nasze placki ziemniaczane
Odkrywanie magii kuchni z całego świata bywa ekscytujące. Szczególnie, gdy kosztujemy dań z miejsc, które odwiedziliśmy jedynie na mapie i z którymi dopiero się zapoznajemy. Ostatnio zainteresowałam się kuchnią gruzińską i okazało się, że ma wiele ciekawych smaków.
Prawie w każdą niedzielę smażę naleśniki, zazwyczaj są to różne naleśniki (w zeszłym tygodniu smażyłam bezglutenowe z kaszą jaglaną), dzisiaj usmażyłam najprostsze, od takich zaczynałam moją przygodę z wegańskimi naleśnikami i dzisiaj chyba mogę powiedzieć że są najlepsze.
Ruchanki to słodkie drożdżowe racuchy pochodzące z kuchni kociewskiej (...). Pierwotnie przyrządzane były z ciasta chlebowego, na mące żytniej i zakwasie. Gospodyni odejmowała nieco ciasta na chleb i na piecu smażyła placki na szybkie śniadanie, które potem spożywano z cukrem
Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na moje ukochane naleśniki – tym razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!mMożna powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.