"Matylda" : Naleśniki/Pancakes

"Matylda" : Naleśniki/Pancakes
Dziś dzień naleśnika, czyli angielski odpowiednik naszego tłustego czwartku obchodzony w dzień polskiego tzw. "śledzika".
Każdy z Was kto choć raz widział prze-zabawną i miłą komedię familijną o dziewczynce imieniem Matylda, wie o jakie naleśniki chodzi. Te puszyste pancakesy, nie są takie jak nasze cieniutki i duże naleśniki. To takie bardziej placki, ale idealnie sprawdzają się na śniadanie.

Zdjęcie - "Matylda" : Naleśniki/Pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis pochodzi ze strony: Kwestia Smaku

PANCAKES'Y MATYLDY
SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 szklanki oliwy
  • szczypta soli


PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Wylewać po ok. 2-3 łyżki masy na rozgrzaną patelnię i smażyć z dwóch stron.
Podawać np. z syropem klonowym. Ja podałam z syropem różanym - to moje ostatnie odkrycie ;-)
Zdjęcie - "Matylda" : Naleśniki/Pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Scena, w której Matylda przygotowuje naleśniki:



Pozostałe przepisy z filmu "Matylda":
-Ciasto czekoladowe Agaty Trunchbull

Kategorie przepisów