Placuszki z cukinii - Kolokithokeftedes
Kolejne danie zainspirowane Grecją. Nawet nie próbuję ich nazwy wypowiedzieć, grunt, że są pyszne:-) Dodatek marchewki to już moja własna wariacja:-). Przypominają nieco nasze placki ziemniaczane, dlatego podałam do nich gęsty twaróg z cebulą i śmietaną. Nie jest to jednak konieczne, można polać samym jogurtem.
Składniki:
- 2-3 cukinie,
- 1 marchewka,
- 50 g fety greckiej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kaszy manny,
- koperek, szczypiorek,
- sól, pieprz,
- mąka do panierowania,
dip serowy:
- 10 dkg twarogu chudego lub półtłustego,
- 1 mała cebula,
- 2-3 łyżki śmietany 12% tł.,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Umyte cukinie zetrzeć na tarce, posolić, odcisnąć sok. Następnie dodać tartą marchewkę, fetę, drobno posiekany koper i szczypiorek, jajko i kaszę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawiając sola i pieprzem. Z masy formujemy małe placuszki, obtaczamy je w mące i smażymy z obydwu stron na dobrze rozgrzanej oliwie. Z podanych składników zrobić dip serowy. Podać z placuszkami.