Naleśnikowe sakiewki z niespodzianką.

Naleśnikowe sakiewki z niespodzianką.

Zdjęcie - Naleśnikowe sakiewki z niespodzianką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy potrzebuje czasami zmiany. Nawet niewielka potrafi poprawić humor, dlatego też na blogu pojawiły się zmiany, do których zabierałam się już od jakiegoś czasu. Ja natomiast przymierzam się już do małego wyjazdu w przyszłym tygodniu, więc pomału robię czystki w lodówce, by jak najmniej się zmarnowało. Z tego względu serwuję dziś naleśnikowe sakiewki skrywające aromatyczne nadzienie z papryki, pomidorów i wędzonego kurczaka i mozzarelli. Tak dawno już nie smażyłam naleśników, że niemal zapomniałam jak smakują. Przepis mam jeszcze od mamy, której naleśniki zawsze były perfekcyjne. Dziś, po latach praktyki (mój mąż jest wielkim fanem naleśników) mogę się pochwalić, że wychodzą na tyle ładne, by móc pokazać je światu…

Składniki:

na wytrawne ciasto naleśnikowe:

  • 1/2 litra mleka
  • 4 jajka
  • ok 16 łyżek stołowych mąki (niezbyt czubatych)
  • łyżka oliwy lub oleju
  • sól/szczypta cukru

na nadzienie:

  • 2 papryki (ja wykorzystałam jedną czerwoną, jedną białą)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka
  • sól/pieprz
  • oliwa do smażenia
  • około 10 pędów szczypiorku lub zielonej części cebulki
  • kulka mozzarelli 120g

Zdjęcie - Naleśnikowe sakiewki z niespodzianką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zmiksować gładkie ciasto o gęstości śmietany. Gotowe ciasto przykryć folią lub talerzykiem i odstawić w chłodne miejsce na 15-20 minut, by składniki się „przegryzły”.  Na płaskiej, dobrze rozgrzanej patelni smażyć niezbyt cienkie naleśniki. Ja używam patelni teflonowej, więc nie smaruję jej dodatkowo tłuszczem.

2. Oczyszczoną paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Dodać przeciśnięty czosnek i podsmażyć. Po kilku minutach wszystko podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. W czasie duszenia można uzupełniać płyn w razie potrzeby. W międzyczasie sparzyć pomidora i obrać go se skórki. Pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i dodać do duszonych warzyw. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.

3. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do miękkich warzyw. Wszystko wymieszać.

4. Szczypiorek umyć i zalać wrzątkiem na 10 sekund. Dzięki temu będzie bardziej sprężysty i będzie można wykorzystać go jako sznureczek do związania sakiewek

5. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę

6. Na każdy naleśnik układać po dwie łyżki sosu i kostkę mozzarelli. Zwinąć w sakiewkę i związać sparzonym szczypiorkiem. Gotowe sakiewki układać blaszce np do pieczenia muffinek lub zwykłej i zapiec w piekarniku przez 15-20 minut. Tak, by „falbanka” z naleśnika się zezłociła, a ser w środku rozpuścił.

Zdjęcie - Naleśnikowe sakiewki z niespodzianką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych składników powinno wyjść około 10-12 sakiewek.

Smacznego ?

Kategorie przepisów