Ruchanki ;)

Ruchanki ;)

Ruchanki to słodkie drożdżowe racuchy pochodzące z kuchni kociewskiej (województwo pomorskie). Pierwotnie przyrządzane były z ciasta chlebowego, na mące żytniej i zakwasie. Gospodyni odejmowała nieco ciasta na chleb i na piecu smażyła placki na szybkie śniadanie, które potem spożywano z cukrem. Od czasów powojennych popularność zyskały ruchanki na mące pszennej i drożdżach, często również z dodatkiem jabłek. W 2008 roku ruchanki wpisane zostały na Listę Produktów Tradycyjnych. Cytując źródło, nazwa "ruchanki" pochodzi od słowa "wyruchane", czyli wyrośnięte i wyrobione.
Jakkolwiek nazwa może budzić chichot i różnorakie skojarzenia, trzeba przyznać, że racuszki te są absolutnie przepyszne, a przy tym łatwe do zrobienia i wcale nie takie pracochłonne. W sam raz na słodki obiad :)

Zdjęcie - Ruchanki ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RUCHANKI
(5-6 porcji)
500g mąki,
50g drożdży,
3 jajka,
100g stopionego masła,
500ml mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
2 duże lub 3 średnie jabłka,
szczypta soli,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania

Drożdże wkruszyć do kubka i rozetrzeć z cukrem. Połączyć z ½ szklanki ciepłego mleka i odstawić na ok. 10 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć.
Resztę mleka podgrzać, wsypać cukier waniliowy i szczyptę soli. Cały czas mieszając (ja użyłam miksera z hakami do ciasta drożdżowego), stopniowo dodawać mąkę, stopione masło i roztrzepane w kubeczku jajka, a na koniec rozczyn drożdżowy. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ciastem. Ciasto zostawić na ok. 20 minut do lekkiego przestudzenia.
Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron rumiane placuszki. Po usmażeniu odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


(na podstawie przepisu z bloga Majany)


Zdjęcie - Ruchanki ;) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów