Są słodkie, bardziej aromatyczne i zdecydowanie mocniej kaloryczne, bo zawierają w sobie sporą dawkę cukru i masła. No ale myślę, że raz kiedyś można się na nie skusić :) Bardzo smaczne, smażą się bez problemu. Suche naleśniki w smaku przypominały mi...gofry :)) Ciasto wymaga przed smażeniem pobytu w lodówce, najlepiej kilkugodzinnego.
Użyłam brokułów i ziemniaków w stosunku 1:1, dodałam jajko i przyprawę gyros. Jest to również pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia. Te placki-kotlety najbardziej smakują na ciepło:))
Kasza jaglana mnie omotała doszczętnie :) Caly czas prowadzę próby i wdrażam towar w życie. Jak na razie nikt nie protestuje, a wręcz się zajadają. Na początek ją przemycałam, ale tak chętnie jedzą, że już nie muszę oklamywać ,) Placki pyszne,polecam.
Po przepysznej zupie rybnej (Buillabaisse) przyszła pora na słodkości, bo ... czasem trzeba :) A cóż nadaje się do tego bardziej niż francuski temat przewodni? ... Więc do dzieła, ubijaczki w dłonie! Kłaniają się Crêpes Suzette. Jest m a s ł o, jak na francuskie desery przystało.
Finowie mają dość nietypowy sposób na swojego narodowego naleśnika: nie jest on smażony na patelni, ale pieczony w foremce w piekarniku. Na pierwszy rzut oka wygląda raczej jak sernik, ale z sernikiem nie ma nic wspólnego. Ciasto smakuje typowo naleśnikowo, z tym, że boki zawsze są smakowicie przypieczone, a środek miękki i wilgotny
Dzisiaj wpadłam na pomysł zrobienia orientalnych w smaku placuszków z ugotowanej ciecierzycy i niewielkiego dodatku mąki z tejże, oraz skrobi ziemniaczanej. (...) Efekt jest więcej niż zadowalający, zwłaszcza, że są to placki wielofunkcyjne: zastępują chleb, można w nie zawijać dowolny farsz, można nimi wyjadać curry czy dal, można je wysuszyć jak nachos i chrupać jako przekąskę.
Kolejny post z serii zielono mi :) Od dawna zbierałam się do przyrządzenia szpinakowych naleśników i mogę tylko żałować, że tak długo mi zeszło. Ich przyrządzenie to kilkanaście sekund - po prostu wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuje ciasto - a smażą się dosłownie chwilę, ok. 20-30 sekund jeden naleśnik
Naleśniki z owocami to świetna propozycja na lekki letni obiad lub deser. Być może jest to bardzo prosta potrawa, ale ta romantyczna nazwa zauroczyła mnie i nie mogłam się im oprzeć ;) Likier owocowy nadaje naleśnikom dodatkowego 'smaczku' ale w opcji dla dzieci można z niego zrezygnować.
Niby nic … a cieszy niesamowicie zarówno podniebienie , jak i oko. Puszyste ciasto naleśnikowe z dodatkiem soczystych winogron obsypane duuużą ilością cukru pudru tworzy fantastyczny obiad zarówno dla dzieci jak i dorosłych!
Oładek czyli placuszek, w wersji nieco ‚vintage’, bo z książki po mojej prababci. Zbierała cotygodniowe dawki przepisów wydawanych w jakimś czasopiśmie, introligator (a może pradziadek?) wszystko zgrabnie zszył w gruby notes w twardej okładce.