Fuczki
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków, ale także rosyjskiej zupy szczi, która niebawem również pojawi się na blogu.
Przepis cytuję za Vege Kiką z drobnymi zmianami.
Składniki:
Jajko roztrzepać z mlekiem. Powoli dodawać mąkę i mieszać (można użyć blendera), by powstało ciasto podobne do naleśnikowego. Kapustę opłukać, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Następnie dodać ją do ciasta naleśnikowego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Podawać jako samodzielne danie z sosem grzybowym albo z kwaśną śmietaną. Można posypać kminkiem (całym albo zmielonym), albo dodać kminek do ciasta.
Składniki:
- 200 g kiszonej kapusty
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
- sól
- pieprz
- kminek
- kwaśna śmietana
Jajko roztrzepać z mlekiem. Powoli dodawać mąkę i mieszać (można użyć blendera), by powstało ciasto podobne do naleśnikowego. Kapustę opłukać, odcisnąć z wody i drobno posiekać. Następnie dodać ją do ciasta naleśnikowego i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzany tłuszcz nakładać porcje ciasta i smażyć po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Podawać jako samodzielne danie z sosem grzybowym albo z kwaśną śmietaną. Można posypać kminkiem (całym albo zmielonym), albo dodać kminek do ciasta.