Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes.

Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes.

Zdjęcie - Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

"'Zjadłbym... takie placki...' 'Jakie?' 'No takie placki zwykłe, cienkie. Z wody i mąki takie' .... 'M a k a r o n ??' .... 'Nie, nie makaron! No, takie...na słodko placki' .... ... 'Naleśniki?!'..."
* * *
Cóż, chyba zacznę na blogu posty z cyklu 'kulinarne rozmowy z mym mężczyzną' :)
Dopowiem tylko, że zdziwienie było spore i chyba zaburzyłam tu cześć poglądu na rzeczywistość... Naleśniki zrobiłam, bynajmniej nie z wody i mąki.
A z pomocą przyszedł mi... MasterChef Australia! Tak, tak, zupełnie przypadkiem, w ten sam wieczór, oglądając australijskiego MasterChefa, trafiłam na The Perfect Pancakes :) Są p y s z n e ! Bardzo delikatne i miękkie, ciasto pięknie rozprowadza się na patelni, ładnie składa po upieczeniu... Zdecydowanie strzał w dziesiątkę! Podałam, część tak jak Gary, z cukrem i (tu zastąpiłam cytrynę) limonką. Takie też są na fotografiach. Będą jednak równie dobrze smakować z innymi dodatkami.
Bardzo polecam!
/ps. Swoją drogą, oglądając Australijską wersję MasterChefa, dwie refleksje. Po pierwsze b a r d z o pozytywnie :) Widać stres, ale przede wszystkim dobrą zabawę i fantastyczną przygodę.
Z drugiej strony ( i po drugie) gdybym miała gotować tak jak o n i, przeżyła to i przetrwała, to ... chyba do końca życia miałabym dość kuchni i gotowania.../

Zdjęcie - Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepsze naleśniki. Z cukrem i sokiem limonki. /Lemon sugar pancakes/ Źródło – przepis Gary’ego Mehigan’a.


1 szklanka mąki, 3 jajka, 2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 60g klarowanego masła,
Odrobina oleju, do smażenia, Cukier i sok z limonki/cytryny, do podania

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Do drugiej miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy łyżkę cukru , łączymy za pomocą trzepaczki balonowej. Stopniowo dodajemy mąkę, wciąż mieszając, aż masa będzie gładka. Dodajemy podgrzane klarowane masło. Odstawimy na 30 min do lodówki.
Na leciutko natłuczoną patelnię, wylewamy chochlę masy naleśnikowej, rozprowadzamy równomiernie. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśnika podajemy posypanego odrobiną cukru i skropionego sokiem z limonki (lub cytryny). Lub z czym tylko lubicie :)


Smacznego!

Zdjęcie - Najlepsze naleśniki. Lemon sugar pancakes. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów