Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem
- Składniki:
- Naleśniki :
- ** mąka pszenna – 1 szkl
- ** mleko – 2 szkl
- ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka
- ** jajko – 2 szt
- ** sól – 1 szczypta
- ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść
- ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki
- Farsz:
- ** bryndza – 250 g
- ** oscypek – 150 g
- ** pieprz – do smaku
Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na moje ukochane naleśniki – tym razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!mMożna powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.
Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.
Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad , ale też imprezowe danie na gorąco.
Polecam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI :
Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .
Dodajemy mleko roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.
Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.
FARSZ:
Oscypek ścieramy na tarce.
Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).
Resztę mieszamy z utartą bryndzą.
Doprawiamy do smaku pieprzem.
CAŁOŚĆ :
Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.
Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.
Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.
Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!
Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.