Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem

Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem
  • Składniki:
  • Naleśniki :
  • ** mąka pszenna – 1 szkl
  • ** mleko – 2 szkl
  • ** proszek do pieczenia -1 lyżeczka
  • ** jajko – 2 szt
  • ** sól – 1 szczypta
  • ** zioła : pietruszka , szczypiorek cebula dymka – 1 garść
  • ** Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 3 łyżki + 3 łyżki
  • Farsz:
  • ** bryndza – 250 g
  • ** oscypek – 150 g
  • ** pieprz – do smaku

Dziś mam dla Was kolejny niesamowicie smaczny przepis na moje ukochane naleśniki – tym razem w wersji nie na ostro , nie na słodko … a na słono!mMożna powiedzieć , ze w wersji góralskiej , gdyż nadziewane są góralskimi serami – bryndzą i oscypkiem , a smażone na smalcu Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi.

Dodanie ziół z mojego ogródka do ciasta naleśnikowego sprawia , że nie tylko rewelacyjnie wyglądają , ale i świetnie smakują.

Nafaszerowane serami , zwinięte w ślimaczka i zapieczone pod serem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad  , ale też imprezowe danie na gorąco.

Polecam!

 Zdjęcie - Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

NALEŚNIKI :

Smalczyk Smakowita Pajda roztapiamy w rondelku , odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia .

Dodajemy mleko  roztrzepane jajka i roztopiony smalczyk.

Dorzucamy posiekane zioła : szczypiorek , pietruszkę i cebulę dymkę.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

Smażymy cienkie naleśniki na lekko natłuszczonej ( smalczykiem )patelni.

 

FARSZ:

Oscypek ścieramy na tarce.

Garstkę odkładamy ( będzie potrzebna do posypania po wierzchu ).

Resztę mieszamy z utartą bryndzą.

Doprawiamy do smaku pieprzem.

Zdjęcie - Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

CAŁOŚĆ :

Każdy naleśnik smarujemy po całości przygotowanym serowym farszem , a następnie zwijamy w rulon.

Niewielką tortownicę natłuszczamy delikatnie resztą smalczyku.

Wkładamy nasze naleśniki tworząc „ ślimaka „ – zaczynamy od zewnętrznych ścianek , kierując się ku środkowi.

Całość posypujemy resztą oscypka i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 25-30 minut.

Podajemy gorące!

Smacznego!

 Zdjęcie - Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia  pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa!

Zdjęcie - Naleśniki po góralsku – z bryndzą i oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział biorą udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 

Kategorie przepisów