Naleśniki a' la ruskie

Naleśniki a' la ruskie
Zdjęcie - Naleśniki a la ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja wesoła wariacja na temat nadzienia ruskiego. Są ziemniaki, jest twaróg, a dodatkowo żółty ser i boczek z cebulką - jednym słowem wszystko, co lubię najbardziej. Farsz swoją konsystencją przypomina kremowe puree albo gęsty beszamel, plus jest lekko ciągnący po podgrzaniu dzięki żółtemu serowi - mniam! Był totalnym eksperymentem, ale posmakował nam na tyle, że często do niego wracamy i dlatego też polecam go i Wam.
PS Jest to świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki, kiedy nie mamy pomysłu na ostatki sera czy jakiegoś mięska.



Składniki na ciasto naleśnikowe (6-7 naleśnikôw)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta plus odrobina do smażenia

Wszystkie składniki zmiksować, a ciasto odstawić na ok. godzinę.Kiedy ciasto zgęstnieje, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju (wystarczy parę kropel) i smażyć kolejno naleśniki.

Składniki na farsz:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g tłustego twarogu
  • 100 żółtego sera
  • sól, pieprz do smaki
  • 200 g boczku
  • 2 cebule

Do miski wsypać ugotowane ziemniaki i jeszcze ciepłe potraktować praską, odstawić do przestudzenia (zacząć podsmażać cebulę z boczkiem, patrz niżej). Następnie dodać twaróg i ser, po czym zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec dodać do smaku pieprz i sól, znowu zmiksować.

Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek - aż cebula będzie rumiana, a boczek dobrze podsmażony i chrupiący. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Mniej więcej 3/4 składników dodać do masy ziemniaczano-serowej i wymieszać.

Przygotowanie naleśników:
Na każdego naleśnika nakładać część fałszu i zwinąć - czy to w kopertę czy w rulonik. Następnie podgrzać na patelni, a po podaniu na talerz okrasić boczkiem z cebulką i drobno posiekanym szczypiorkiem.


*** Odnośnie oleju rzepakowego wśród składników ciasta naleśnikowego - dzięki niewielkiej ilości tłuszczu (swoją drogą zdrowego) naleśniki wychodzą elastyczne i nie łamią się, co jest tak ważne przy ich zawijaniu - czy to w kopertę, czy w rulonik. Olej rzepakowy jest naturalny w smaku i zapachu, więc nie trzeba się obawiać, że jakkolwiek wyczujecie w cieście jego obecność, a zrobi swoje przy smażeniu :)


Zdjęcie - Naleśniki a la ruskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów