Szybko poszukałam przepisu na ciasto drożdżowe koniecznie z dwoma jajkami (w książce przy reszcie składników oprócz cukru nie było proporcji) i upiekłam pyszne, pachnące masłem buchty :) Zapraszam!
Do tej pory, wykorzystując kaszę do tego typu dań, piekłam ją jak pasztet w formie keksowej a potem krojąc po grubym plastrze odgrzewałam na patelni. Tutaj usmażyłam kotlety od razu. Skutek był taki, że na ciepło zjadłam, aż cztery. Wiem, że licząc na sztuki to brzmi jakbym była jakimś obżartuchem ale kotlety są delikatne i nawet po zjedzeniu tej ilości czułam się lekko i dałabym radę jeszcze przynajmniej dwóm ale musiałam zostawić dla innych:)
Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika, a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta. Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem. Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu. Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i pełne wyrzeczeń! :) Jest wiele sposobów, aby zwykłe, nizbyt wartościowe smakołyki delikatnie "uzdrowić". Wystarczy np dodać trochę orzechów, ulubionych bakalii czy też nawet gorzkiej czekolady, aby otrzymać smaczną i jednoczeście zdrowszą przekąskę. :)
Oczywiście, że dzisiaj pączki muszą być! Tradycyjne lubię, ale raczej jeść niż przygotowywać. Postanowiłam więc pokusić się o upieczenie pączków, co jest dużo łatwiejsze i przyjemniejsze niż smażenie. Ale nie oszukujmy się to nie jest ten smak! Pieczone wersja przypomina nieco bardziej bułeczki, ale mi osobiście bardzo to odpowiada.
To propozycja dla tych, którzy nie pogardzą kawałkiem mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami nawet ja się skuszę. (...) Ale dziś dla odmiany będzie wieprzowina, a dokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla?
Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą.
Ciasto z rabarbarem - idealne na wiosnę! Soczysty spód przykryty grubą warstwą kwaskowatego rabarbaru, oraz delikatnie chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków owsianych. Powiem krótko: poezja! Tej kruszonce trudno się oprzeć, pokochasz ją od pierwszego okruszka. Jeśli jeszcze upolujesz różowy rabarbar malinowy to czeka Cię prawadziwa uczta smaków.