Piernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu. Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku
Postanowiłam tchnąć nowe życie w tradycję wigilijnych krokietów, zamieniając dość ciężką kiszoną kapustę z grzybami na prażoną czerwoną z dodatkiem jabłek i rodzynek.
Jak zwał, tak zwał, jest to po prostu przepyszne połączenie -dla mnie typowo świątecznych - smaków. Do tego polewa kajmakowo-czekoladowa, która wieńczy dzieło. Pycha!
Jeśli wciąż zastanawiacie się, co podać na obiad w Boże Narodzenie lub drugi dzień Świąt, bardzo fajnym pomysłem są takie oto polędwiczki. Nadziane suszonymi śliwkami i aromatycznym wędzonym serem smakują naprawdę wyjątkowo. Podane z kluskami śląskimi i smacznym sosem, przywodzą na myśl kuchnię południowo-zachodniej części Polski :)
Na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!
Pozostając w świątecznym klimacie pragnę podzielić się z Wami przepisem na piernik. Przyznaje, że to mój piernikowy debiut. O ile małe pierniczki piekę co roku już od 11 lat, to z takimi dużymi piernikami mam małe doświadczenie.
Świetna przekąska dla amatorów słonych serów :) Kusi wyglądem , świetnie prezentuje się na stole i jest pyszna :) To ostatnia chwila, żeby przygotować ją na Sylwestra! Polecam :)
Dziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam!
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu sylwestrowe, proponuję Wam pyszną i niezbyt czasochłonną czosnkową zupę-krem idealną na początek sylwestrowej domówki - kolejny efekt i dowód na to, że gotuje się najprzyjemniej nocą :)
Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
Warto przygotować na zwykły obiad w ciągu tygodnia, bo choć nie jest wyrafinowaną potrawą, to mimo to jest bardzo smaczna. Dodatek majonezu może początkowo wydawać się niektórym nieco kontrowersyjny, ale zapewniam, że nie ma w nim nic złego (w końcu co może być szokującego w żółtkach i oleju jako składnikach zapiekanki?). Robiłam ją już kilka razy i zawsze wszystkim smakowała, zatem śmiało polecam :)
Dziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod grubą warstwą mozzarelli i parmezanu. Użyłam ravioli bo akurat miałam je pod ręką, zamiast nich można dodać tortellini, dopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron.