Kruchy placek z rabarbarem
Kolejny raz sięgam po przepis ze starego zeszytu. Tym razem, jest to ciasto kruche z rabarbarem i daktylami. Jedno ze smaczniejszych ciast kruchych jakie znam. Swój wyjątkowy smak i kruchość, zawdzięcza dużej ilości żółtek i odpowiednim proporcjom tłuszczu i mąki. Do kruchego ciasta z reguły używam dobrej jakości masła, najlepiej z dużą ilością tłuszczu i nie dodaję cukru. Ciasto jest niezawodne i zawsze smaczne. Zamiast rabarbaru, można dodać lekko przesmażone jabłka z cynamonem. Bardzo polecam na majowy deser
Składniki
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywny krem. Na ciasto wykładam odsączone owoce i pianę. Na pianę ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 min. Wierzch ciasta powinien się zrumienić. Gotowe ciasto studzę na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Udanych wypoieków
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej ( w połowie może być orkiszowa typ 700 lub krupczatka )
- 200 g schłodzonego masła
- 5 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 mniejszych lasek rabarbaru, obranych i pokrojonych
- 7 suszonych daktyli drobno pokrojonych
- 1/2 szkl. cukru + 1 łyżka
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywny krem. Na ciasto wykładam odsączone owoce i pianę. Na pianę ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 35 min. Wierzch ciasta powinien się zrumienić. Gotowe ciasto studzę na kratce. Można posypać cukrem pudrem. Udanych wypoieków