Pieczone ćwiartki ziemniaków
Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika,a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta.Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał.
Składniki:
po kilka ziemniaków na osobę
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz
Wykonanie:
- ziemniaki dokładnie wyszorować,osuszyć w papierowym ręczniku
- zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
- ziemniaki średniej wielkości,mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki,większe w ósemki.Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami ,olejem i przyprawami.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut.W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać
- podawać z ulubionymi dodatkami