Pieczone ćwiartki ziemniaków

Pieczone ćwiartki ziemniaków
Zdjęcie - Pieczone ćwiartki ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiam ziemniaki pieczone z piekarnika,a pieczone z ziołami to już prawdziwa uczta.Mogą byc serwowane jako dadatek do dań lub stanowić samodzielną przekaskę podaną z dipem.Pyszne,lekko chrupiące super smakują z dodatkiem tymianku lub rozmarynu.Niewiele przy nich pracy,bo nie wymagają obierania,a efekt znakomity.Przygotowane w ten sposób - pieczone i jedzone ze skórką zachowują najwięcej wartości odżywczych.Zima to najlepsza pora na ten ziemniaczany specjał.

Składniki:

Zdjęcie - Pieczone ćwiartki ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
po kilka ziemniaków na osobę
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól,pieprz

Wykonanie:
    Zdjęcie - Pieczone ćwiartki ziemniaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • ziemniaki dokładnie wyszorować,osuszyć w papierowym ręczniku
  • zioła drobno posiekać (lub użyć suszonych)
  • ziemniaki średniej wielkości,mniej więcej równych rozmiarów pokroić w ćwiartki,większe w ósemki.Umieścić w misce i dokładnie wymieszać z ziołami ,olejem i przyprawami.Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 220`C 30 minut.W trakcie pieczenia ziemniaki można przemieszać
  • podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów