Pieczone pączki

Pieczone pączki
Oczywiście, że dzisiaj pączki muszą być! Tradycyjne lubię, ale raczej jeść niż przygotowywać. Postanowiłam więc pokusić się o upieczenie pączków, co jest dużo łatwiejsze i przyjemniejsze niż smażenie. Ale nie oszukujmy się to nie jest ten smak! Pieczone wersja przypomina nieco bardziej bułeczki, ale mi osobiście bardzo to odpowiada. Poza tym pączki w tej wersji można spokojnie pochłaniać większymi ilościami, bez wyrzutów sumienia;) Przepis znaleziony na wypiekizpasją.blox.pl
Zdjęcie - Pieczone pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 16 pączków:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Ponadto:
  • marmolada różana
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek wody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Drożdże rozmieszać w letnim mleku. Wszystkie składniki połączyć razem w misce, wyrobić ciasto, które będzie dość klejące. Posostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać na ok. 2cm grubości, podsypując nieco mąką. Za pomocą szklanki wykrawać pączki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 20-30min do napuszenia. Piec w 180ºC przez ok. 12-15 min, do zarumienia. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, a następnie lukrować i osypywać skórką pomarańczową.
Zdjęcie - Pieczone pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczone pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczone pączki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów