Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy
Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą i słodką kruszonką. Jest na prawdę łatwe w przygotowaniu i doskonale smakuje z popołudniową kawą. Już niedługo pojawią się pierwsze owoce, które będzie można wykorzystać w tym przepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy
(blaszka 30x40cm)
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu (może być smakowy)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska i trochę brzoskwiń z puszki.
Składniki na kruszonkę:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść blaszkę do pieczenia.
- W dużej misce, wymieszaj dokładnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce.
- W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek. Posyp nią ciasto i włóż je do piekarnika.
- Piecz przez 45-55 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia, po czym posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Yogurt fruit cake
( 30×40 cm baking pan)
Ingredients:
- 3 eggs
- 1 cup sugar
- 3 cups of all-purpose flour
- 1 cup of plain yogurt
- 1/2 cup of vegetable oil
- 2 teaspoons baking powder
- 2 tablespoons vanilla sugar
- 2 cups of your favorite fruits, eg. raspberries, blueberries and peach.
Ingredients for streusel:
- 180 g of flour
- 100 g sugar
- 125 g butter, melted
- powdered sugar for dusting
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC. Grease with butter or line baking pan with culinary parchment paper.
- In a large bowl, mix sieved flour with baking powder.
- In mixer bowl, beat eggs with sugar until light and pale, add the yogurt, oil and vanilla sugar and mix. Next, add the flour and mix until the dough become smooth.
- Place the dough into the baking pan and srinkle with raspberries and blueberries.
- Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles. Sprinkle on the cake and place in the oven.
- Bake for 45-55 minutes, or until dry stick. Allow to cool, prinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!