Rożki z marmoladą

Rożki z marmoladą
Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Tłusty czwartek zbliża się dużymi krokami stwierdziłem, że pomiędzy pączkiem a faworkiem warto by przegryźć coś innego. Tym samym, przypomniałem sobie o maminym przepisie na rożki z marmoladą. 

Wodę zmieszać z ciepłym mlekiem w małej misce, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Odstawić na 10 minut do zgęstnienia. Kiedy rozczyn wystartuje (spieni się), wymieszać go z mąką, margaryną i śmietaną. Zagnieść całość, lekko podsypywać mąką, aż nie będzie kleić się do palców. Podzielić ciasto na kilka kawałków, rozwałkować na blacie oprószonym mąką, na grubość ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty wielkości 4-5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć łyżkę marmolady, skleić mocno przeciwległe boki kwadratu, jak na zdjęciach, podczas pieczenia lubią się rozklejać. Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Rożki układać na blasze w sporej odległości od siebie, ponieważ podczas pieczenia sporo urosną. Należy wybrać naprawdę twardą marmoladę, ponieważ miękka będzie wypływać.  Piec w temperaturze 250 st.C przez ok 10 minut, aż ciastka się zarumienią. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Facet w kuchni:  Rożki z marmoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów