Kruche bakaliowe z czekoladą
Zdrowe jedzenie nie musi być nudne i pełne wyrzeczeń! :) Jest wiele sposobów, aby zwykłe, nizbyt wartościowe smakołyki delikatnie "uzdrowić". Wystarczy np dodać trochę orzechów, ulubionych bakalii czy też nawet gorzkiej czekolady, aby otrzymać smaczną i jednoczeście zdrowszą przekąskę. :)
Składniki:
(na ok 24 duże ciastka)
2 jajka
150 g masła
300 g mąki pełnoziarnistej
70 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich lub laskowych
50 g słonecznika
50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Do małej miseczki wsyp płatki owsiane, słonecznik oraz rodzynki, całość zalej gorącą wodą, tak aby zaryła bakalie i odstaw na ok 15 min aż płatki owsiane zmiękną i wchłoną cały płyn. Orzechy posiekaj, ale niezbyt drobno, a czekoladę pokrój w drobną kostkę. W osobnej misce utrzyj masło do białości, następnie ciągle mieszając dodaj cukier oraz jajka. Na koniec wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie najpierw wyłączonym mikserem, a następnie na wolnych obrotach wymieszaj całe ciasto. Pod koniec dodaj namoczone bakalie, orzechy oraz czekoladę.
Gotowe ciasto przełóż do lodówki na ok 1h. Po tym czasie łyżką (ja użyłam gałki do lodów :) ) bądź zwilżonymi dłońmi formuj małe ciasteczka, przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-25 min.