Szarlotka budyniowa
Żeby odpocząć trochę od piankowych mas na bazie serka mascarpone i bitej śmietany zrobiłam szarlotkę budyniową. Nie jest to, jak można pomyśleć czytając tytuł, ciasto z gotowanym budyniem. Tym razem do jabłek dodałam zamiast galaretki proszek budyniowy, który też świetnie związał masę jabłkową i nadał ciastu nieco odmienną nutę.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
Zimną margarynę posiekać z mąką, proszkiem i cukrem, dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.
Składniki na masę z jabłek:
- 1 kg jabłek np. szara reneta
- 2 budynie waniliowe
- cukier do smaku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać cukier i cynamon. Kiedy jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.
Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)