Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.
Burak z kozim serem podbił moje serce już jakiś czas temu, natomiast ostatnio przypomniał mi o sobie na pewnym lunchu w Levivcu. Tak, więc dzisiaj moja wariacja na temat buraka z kozim serem.
Wyszły obłędne - mięciutkie, pulchniutkie i pachnące. Na trzeci dzień ponacinałam je po skosie i wypełniłam masłem i posiekanymi, świeżymi ziołami. Smakowały wspaniale.
Dziś przedstawiam przepis na kolejny włoski przysmak – calzone. Tak naprawdę jest to typowy włoski street food, gdyż można je jeść idąc lub stojąc, trzymając w ręku. Składa się z ulubionego sosu pomidorowego, ciasta na pizzę, a przy nadzieniu można już popuścić wodze fantazji. W tym przypadku jest to kurczak, szpinak i grzyby leśne, no i najważniejszy chyba składnik- mozzarella:).
Uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :) A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki, dietetyczny obiad!
Oczywiście, jak myślę o selerze konserwowym, to przed oczyma widzę kolejne sałatki… Choć najczęściej taka sałatka z selera konserwowego to dorzucone po prostu to, co mam w lodówce lub w szafce i odpowiednio doprawione i już…:) Dobrze, że zaczęłam te wszystkie przepisy jakoś utrwalać na blogu, bo często to są sałatki na potrzebę chwili i trudno sobie potem przypomnieć co która zawierała… A jak jest na blogu, to można zawsze dokładnie ją odtworzyć a dodatkowo może ktoś jeszcze skorzysta z przepisu… same zalety…
To jedno z moich ulubionych „niedzielnych” dań, bo wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest więcej niż zadowalający. Gęsty, esencjonalny sos, delikatne i kruche mięso.
Szybka i prosta sałatka z indykiem na ciepło, która może zastąpić tradycyjny obiad. Lekka, zdrowa, smaczna i bardziej odpowiednia przy jesiennej aurze ;)
To kolejna propozycja sałatki ziemniaczanej tym razem z kaparami i dodatkiem chilli :-) Jest sycąca i świetnie pasuje na różnego rodzaju imprezy. Nie dodaję do niej zbyt dużej ilości soli bo kapary są lekko słonawe. Świetnie łączy się jako dodatek do mięs grillowanych i nie tylko .