Bitki wołowe z grzybami

To jedno z moich ulubionych „niedzielnych” dań, bo wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest więcej niż zadowalający. Gęsty, esencjonalny sos, delikatne i kruche mięso.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bitek podaję zwykle kaszę i buraczki. Wiem, to totalna klasyka, ale te smaki ze sobą naprawdę świetnie się łączą.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie można naturalnie przyrządzić bez dodatku świeżych czy suszonych grzybów, ale szczerze mówiąc akurat miałam w lodówce porcję, więc je dorzuciłam.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bitki wołowe z grzybami

Agata, 4 listopada 2013

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wołowina - 500-700 g, użyłam rostbefu
  • cebula - 1 sz
  • czosnek - 1 ząbek
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
  • pieczarki - ok. 10 szt
  • grzyby suszone - garść
  • wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 2 szt
  • jałowiec - 3 ziarna
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 2 łyżki, do smażenia
Sposób przygotowania

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbij. Oprósz mąką i obsmaż partiami na złoto, z obu stron, na oleju. Przełóż na talerz.

Na tą samą patelnię (sama używam żeliwnego garnka z pokrywką, który ma grube dno) wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, liśc laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Przesmaż uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodaj pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlej wino i mieszając zdejmij ze ścainek naczynia zebrane na nich smaki.

Dodaj z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalej taką ilością wody, alby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodaj suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i duś przez 2-3 godziny, co jakiś czas miejszając. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie dopraw do smaku.

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z pieczarkami

Owsianka z pieczarkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Bażant nadziewany pieczarkami

Bażant nadziewany pieczarkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tofucznica z pieczarkami
1

Tofucznica z pieczarkami

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Kandyzowane kumkwaty
1

Kandyzowane kumkwaty

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru

Ziołowa focaccia z rozmarynem…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami
1

Nocna owsianka z karmelizowaną…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia