Bitki wołowe z grzybami

To jedno z moich ulubionych „niedzielnych” dań, bo wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest więcej niż zadowalający. Gęsty, esencjonalny sos, delikatne i kruche mięso.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bitek podaję zwykle kaszę i buraczki. Wiem, to totalna klasyka, ale te smaki ze sobą naprawdę świetnie się łączą.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie można naturalnie przyrządzić bez dodatku świeżych czy suszonych grzybów, ale szczerze mówiąc akurat miałam w lodówce porcję, więc je dorzuciłam.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bitki wołowe z grzybami

Agata, 4 listopada 2013

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wołowina - 500-700 g, użyłam rostbefu
  • cebula - 1 sz
  • czosnek - 1 ząbek
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
  • pieczarki - ok. 10 szt
  • grzyby suszone - garść
  • wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 2 szt
  • jałowiec - 3 ziarna
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 2 łyżki, do smażenia
Sposób przygotowania

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbij. Oprósz mąką i obsmaż partiami na złoto, z obu stron, na oleju. Przełóż na talerz.

Na tą samą patelnię (sama używam żeliwnego garnka z pokrywką, który ma grube dno) wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, liśc laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Przesmaż uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodaj pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlej wino i mieszając zdejmij ze ścainek naczynia zebrane na nich smaki.

Dodaj z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalej taką ilością wody, alby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodaj suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i duś przez 2-3 godziny, co jakiś czas miejszając. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie dopraw do smaku.

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone mojej babci

Kotlety mielone mojej babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie
2

Indyk z suszonym pomidorem, ol…

Beti Beti
kruche babeczki

Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Udka z kurczaka z tymiankiem i cytryną
1

Udka z kurczaka z tymiankiem i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotleciki jagnięce

Kotleciki jagnięce

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak w kremowym, czosnkowym sosie z suszonymi pomidorami
3

Kurczak w kremowym, czosnkowym…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kotlety schabowe pieczone w keczupie
2

Kotlety schabowe pieczone w ke…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni