Bitki wołowe z grzybami

To jedno z moich ulubionych „niedzielnych” dań, bo wymaga naprawdę nie wiele pracy, a efekt zawsze jest więcej niż zadowalający. Gęsty, esencjonalny sos, delikatne i kruche mięso.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bitek podaję zwykle kaszę i buraczki. Wiem, to totalna klasyka, ale te smaki ze sobą naprawdę świetnie się łączą.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie można naturalnie przyrządzić bez dodatku świeżych czy suszonych grzybów, ale szczerze mówiąc akurat miałam w lodówce porcję, więc je dorzuciłam.

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bitki wołowe z grzybami

Agata, 4 listopada 2013

Zdjęcie - Bitki wołowe z grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • wołowina - 500-700 g, użyłam rostbefu
  • cebula - 1 sz
  • czosnek - 1 ząbek
  • rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
  • pieczarki - ok. 10 szt
  • grzyby suszone - garść
  • wino czerwone wytrawne - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • liść laurowy - 2 szt
  • jałowiec - 3 ziarna
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 2 łyżki, do smażenia
Sposób przygotowania

Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, rozbij. Oprósz mąką i obsmaż partiami na złoto, z obu stron, na oleju. Przełóż na talerz.

Na tą samą patelnię (sama używam żeliwnego garnka z pokrywką, który ma grube dno) wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, liśc laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Przesmaż uważając, aby się nie przypaliły resztki po smażeniu mięsa. Dodaj pieczarki (małe w całości, duże przekrojone na pół lub ćwiartki). Wlej wino i mieszając zdejmij ze ścainek naczynia zebrane na nich smaki.

Dodaj z powrotem mięso wraz z sokami, jakie puściło. Zalej taką ilością wody, alby przykryła mięso (ok. 1/2 litra), dodaj suszone grzyby, sól i pieprz. Przykryty garnek (patelnię) wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i duś przez 2-3 godziny, co jakiś czas miejszając. Na ostatnią godzinę zdejmij pokrywkę, aby sos odparował. Ewentualnie dopraw do smaku.

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pierogi wigilijne

Pieczone pierogi wigilijne

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami

Krokiety ziemniaczane z serem…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki