Bardzo smaczna i błyskawiczna do zrobienia pasta o wyrazistym smaku suszonych pomidorów. Robiłam ją już wielokrotnie, gdyż kanapki z różnego rodzaju pastami to jedno z moich ulubionych śniadań :)
Przepis jest banalny, zaledwie kilka składników i prawie wszystkie z puszki. Dlatego przygotowanie zabiera bardzo mało czasu. Najlepsza jest, kiedy postoi kilka godzin w lodówce. Optymalnie byłoby, gdyby mogła "odpoczywać" przez całą noc, ale to się u nas chyba nigdy nie udało ;)
Dziś przepis na szybką sałatkę z tortellini, na którą przepis znalazłam u Wiosenki27. Będzie ona z pewnością smakowała wszystkim wielbicielom tych włoskich pierożków. Oprócz nich znajduje się niej całkiem sporo warzyw, ser i szynka, a całości dopełnia lekko czosnkowy sos.
Smak tego ciasta przypomina mi dzieciństwo. Kiedy byłam mała, babcia ucierała podobne ciasto w dużej, brązowej makutrze. Pamiętam, jak patrzyłam zafascynowana, kiedy dodawała po jednym jajku i szybko kręciła drewnianą pałką, żeby się nie zważyło... Wczoraj, kiedy go spróbowałam, wiedziałam, że to jest ten właśnie smak.
Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików. Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)
Jednym z prostszych przepisów jest prezentowany w tym wpisie kurczak Papy Wana w fantastycznym sosie. Jedynym składnikiem który sprawił mi nieco kłopotów aprowizacyjnych jest olej arachidowy dla którego najlepszym substytutem okazał się być olej z orzechów włoskich, w dodatku w fantastycznej promocji. Dodatek świeżej papryczki chili w tym daniu to strzał w dziesiątkę i zdecydowanie nie należy go pomijać.
Ostatnio jak pewno zauważyliście, coraz częściej jem i eksperymentuję z sałatkami. Połączenie roszponki z łososiem i awokado bardzo mi zasmakowało, tak więc gorąco polecam (a chyba rzadko mi się to zdarza) wypróbowanie tego przepisu.
Bardzo prosty przepis na smaczną, aromatyczną i rozgrzewającą zupę z pieczonego czosnku. Serek topiony sprawia, że zupa jest aksamitna i kremowa. Można podać ją do picia w kubku lub na talerzu, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.