Sałatka z indykiem na ciepło
Szybka i prosta sałatka z indykiem na ciepło, która może zastąpić tradycyjny obiad. Lekka, zdrowa, smaczna i bardziej odpowiednia przy jesiennej aurze ;)
Polecam gorąco.
SKŁADNIKI:
mix sałat
2 sznycle z indyka (ok. 100 g każdy)
1 cebula
1/4 szklanki białego wina
4-5 suszonych pomidorów
pestki słonecznika
sól, pieprz, ostra papryka, ulubione zioła
oliwa z oliwek
Sznycle posól, popieprz, obsyp ziołami. Cebule posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć cebulkę i zeszklij. Dodaj sznycle i obsmaż obu stron. Po chwili dodaj wino i zredukuj je na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotowe sznycle pokrój na kawałki.
Sałaty wyłóż na talerz, na niej ułóż ciepłe sznycle z cebulką, pokrojone drobno suszone pomidory i posyp słonecznikiem. Polej sosem z patelni i podawaj.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 178 kcal
białko: 22 g
węglowodany: 6 g
błonnik: 2,3 g
tłuszcze: 8 g
cholesterol: 49 mg