Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu
- SKŁADNIKI:
- RYBA:
- * filety rybne(miruna) - 2 x 150 g
- * świeży szpinak - 150 g
- * ser ricotta - 100 g
- * olej Kujawski czosnkowy - 30 ml
- * sól - 1 łyżeczka
- * pieprz - 1 szczypta
- * gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- PURRE:
- * ziemniaki - 250 g
- * koper - 1 pęczek
- * masło - 1 łyżka
- SOS:
- * ziemniaki - 100 g
- * bulion warzywny - 300 ml
- * chili - 1 szczypta
- * śmietana 30 % - 150 ml
- * sok cytrynowy-1łyżeczka
- * klarowane masło - 2 łyżki
- * pieprz cytrynowy - 0,5 łyżeczki
- * sól - 1 szczypta
Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas
przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.
Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.
Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad!
Nie tylko w piątek!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
RYBY :
Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym.
Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym.
Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta.
Delikatnie zwijamy roladki.
Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze.
Gotujemy ok.15-17 minut.
PURRE :
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem.
SOS :
Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.
Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.
Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.
Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli.
CAŁOŚĆ :
Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami.
PORADA:
Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą i ustawionym na nim durszlakiem.
Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.