Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu

Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu
  • SKŁADNIKI:
  • RYBA:
  • * filety rybne(miruna) - 2 x 150 g
  • * świeży szpinak - 150 g
  • * ser ricotta - 100 g
  • * olej Kujawski czosnkowy - 30 ml
  • * sól - 1 łyżeczka
  • * pieprz - 1 szczypta
  • * gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • PURRE:
  • * ziemniaki - 250 g
  • * koper - 1 pęczek
  • * masło - 1 łyżka
  • SOS:
  • * ziemniaki - 100 g
  • * bulion warzywny - 300 ml
  • * chili - 1 szczypta
  • * śmietana 30 % - 150 ml
  • * sok cytrynowy-1łyżeczka
  • * klarowane masło - 2 łyżki
  • * pieprz cytrynowy - 0,5 łyżeczki
  • * sól - 1 szczypta

Delikatna ryba podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas
przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji.

Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru.

Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad!

Nie tylko w piątek!

Zdjęcie - Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

RYBY :

Filety rybne nacieramy solą,pieprzem i sokiem cytrynowym.

Szpinak myjemy,siekamy i smażymy kilka minut na oleju smakowym.

Doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Filety układamy na desce skórą do dołu,pokrywamy warstwą szpinaku i sera ricotta.

Delikatnie zwijamy roladki.

Spinamy wykałaczką i układamy w parowarze.

Gotujemy ok.15-17 minut.

PURRE :

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i ugniatamy razem z drobno posiekanym koperkiem.

SOS :

Ziemniaki rozgotowujemy na papkę w bulionie z dodatkiem chili.

Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy.

Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos.

Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli.

CAŁOŚĆ :

Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami.

PORADA:

Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą i ustawionym na nim durszlakiem.

Zdjęcie - Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem
produktu – Kujawskiego z ziołami.

Kategorie przepisów