Paszteciki mięsno warzywne

Paszteciki mięsno warzywne

Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.

 

Zdjęcie - Paszteciki mięsno warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji 20-24

Czas wykonania 60 min.

Stopień trudności –  łatwy

 Składniki:

na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 200 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 na farsz:

  • około 400 g mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe)
  • warzywa z rosołu (2 spore marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana i przesmażona na oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i ewentualnie sól do smaku

 dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

 Sposób wykonania:

  1. z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
  2. mięso z warzywami i czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),
  3. do zmielonej masy dodajemy przesmażoną cebulkę, majeranek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,
  4. wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),
  5. wzdłuż dłuższego boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,
  6. wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,
  7. czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,
  8. paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem,
  9. całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..

 

Inne propozycje:

Zdjęcie - Paszteciki mięsno warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Paszteciki mięsno porowe

Zdjęcie - Paszteciki mięsno warzywne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim

Kategorie przepisów