Paszteciki mięsno warzywne
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu lub bulionu to klasyka, która zawsze i wszystkim smakuje wybornie.
Ilość porcji– 20-24
Czas wykonania – 60 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- 200 g masła
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
na farsz:
- około 400 g mięsa z rosołu ( ja miałam drobiowe i wołowe)
- warzywa z rosołu (2 spore marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora)
- 1 mała cebula, drobno posiekana i przesmażona na oleju
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz i ewentualnie sól do smaku
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem
Sposób wykonania:
- z mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i odstawiamy do lodówki,
- mięso z warzywami i czosnkiem mielimy ( najlepiej dwukrotnie ),
- do zmielonej masy dodajemy przesmażoną cebulkę, majeranek, pieprz, sól i gałkę muszkatołową, całość dokładnie mieszamy,
- wyjmujemy ciasto z lodówki, każdą część wałkujemy podsypując mąką (ja lubię kiedy w pasztecikach jest dużo farszu a mało ciasta dlatego rozwałkowałam je bardzo cienko, wszystko zależy od Waszych upodobań),
- wzdłuż dłuższego boku ciasta układamy pas farszu (około 4 cm szr. i 2 cm grubości), zawijamy tak, aby zamknąć farsz w cieście,
- wałek, który powstanie odcinamy od reszty ciasta i kroimy z ukosa na kawałki około 4-5 cm.,
- czynność z punktu 5 i 6 powtarzamy aż do całkowitego wykorzystania ciasta,
- paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem,
- całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 25-30 min..
Inne propozycje: