Gołąbki "włoskie"

Gołąbki "włoskie"

Co powstanie, gdy połączymy nasze polskie gołąbki z typowo włoskimi składnikami? Pyszny obiad :) A konkretniej: coś w rodzaju roladek, zawijanych we włoską kapustę, z pomidorowo-serową niespodzianką w środku. Tak podane „zawijasy” tylko na pierwszy rzut oka przypominają gołąbki, myślę, że warto jednak spróbować – ot, dla odmiany :)

Zdjęcie - Gołąbki "włoskie" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GOŁĄBKI „WŁOSKIE”
(4 porcje)
4 filety z kurczaka,
4 duże lub 8 mniejszych liści z kapusty włoskiej,
8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy,
½ kluki twardej mozzarelli,
świeża bazylia,
½ szklanki bulionu drobiowego,
4-5 dojrzałych pomidorów,
1 ząbek czosnku,
suszony tymianek,
oregano i bazylia,
sól i pieprz

Liście kapusty zalać w garnku wrzątkiem, przykryć i odstawić na 10 minut.
Piersi z kurczaka rozbić na cienkie kotlety. Przymierzyć do liści kapusty – powinny być mniejsze niż liście. Prawdopodobnie trzeba będzie podzielić kotlety na 2 części i zrobić 8 mniejszych gołąbków, a nie 4 duże. Filety oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć każdy kawałek mięsa na liściu kapusty. Na środku każdego ułożyć w rządku słupek mozzarelli, 1 lub 2 kawałki suszonego pomidora i po 2 liście świeżej bazylii. Całość zawinąć jak krokieta. Gołąbki ułożyć w szerokim garnku, podlać bulionem i zagotować pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, oddzielić pestki, a miąższ pokroić w kostkę. Dodać do gołąbków. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.


(przepis z magazynu „Kuchnia” 10/2011)

Kategorie przepisów