Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami
Powoli odnajduję się na nowym miejscu. Mimo tego, że zajęć na uczelni za dużo nie mam, inne czynności pochłaniają mnie bez reszty. Wczoraj wreszcie udało mi się przygotować coś, co chciałam pokazać już dawno. Burak z kozim serem podbił moje serce już jakiś czas temu, natomiast ostatnio przypomniał mi o sobie na pewnym lunchu w Levivcu. Tak, więc dzisiaj moja wariacja na temat buraka z kozim serem.
Składniki (1 porcja): 2 garście szpinaku baby, średni burak, garść płatków migdałowych, 60g twardego sera koziego, łyżka miodu, 2 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz
Umytego buraka pieczemy w skórce w 200st C przez ok.1h, aż zmięknie. Następnie studzimy go i obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na plasterki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, tak by lekko się zarumieniły. Do miseczki nakładamy musztardę i miód i szybkimi ruchami widelca mieszamy całość by dobrze się połączyła.
Na talerz nakładamy umyty szpinak, następnie posypujemy go płatkami migdałowymi. Na wierzch układamy buraki i pokrojony, kozi ser. Całość skrapiamy miodowo musztardowym sosem, lekko solimy i pieprzymy.