Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami

Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami

Powoli odnajduję się na nowym miejscu. Mimo tego, że zajęć na uczelni za dużo nie mam, inne czynności pochłaniają mnie bez reszty. Wczoraj wreszcie udało mi się przygotować coś, co chciałam pokazać już dawno. Burak z kozim serem podbił moje serce już jakiś czas temu, natomiast ostatnio przypomniał mi o sobie na pewnym lunchu w Levivcu. Tak, więc dzisiaj moja wariacja na temat buraka z kozim serem.
Zdjęcie - Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (1 porcja): 2 garście szpinaku baby, średni burak, garść płatków migdałowych, 60g twardego sera koziego, łyżka miodu, 2 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz 
Zdjęcie - Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Umytego buraka pieczemy w skórce w 200st C przez ok.1h, aż zmięknie. Następnie studzimy go i obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na plasterki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, tak by lekko się zarumieniły. Do miseczki nakładamy musztardę i miód i szybkimi ruchami widelca mieszamy całość by dobrze się połączyła.
Na talerz nakładamy umyty szpinak, następnie posypujemy go płatkami migdałowymi. Na wierzch układamy buraki i pokrojony, kozi ser. Całość skrapiamy miodowo musztardowym sosem, lekko solimy i pieprzymy.
Zdjęcie - Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów