Waniliowy biszkopt z jabłkami
Sobota spędzona na działce minęła bardzo szybko i pracowicie więc po powrocie do domu starczyło mi siły tylko na proste ciasto. Ale, żeby prostota smaku nie była zbyt duża wzbogaciłam jabłka cynamonem a biszkopt wanilią. Efekt bardzo dobry zatem polecam.
Pomysł własny
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozbełtane żółtka oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Przełożyć ciasto na przygotowaną standardową formę i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min. Wystudzić.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżki masła
Jabłka obrać ze skorki, pokroić w małe kawałki. Na dno garnka wlać 3 łyżki wody i wrzucić jabłka. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną a sok wyparuje. Dodać cukier oraz cynamon. Gdy jabłka są już prawie uprażone dodać masło. Wymieszać.
Tak przygotowanymi jabłkami przełożyć biszkopt. Wierzch posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego:)