Rosyjski winegret

Rosyjski  winegret

 Zdjęcie - Rosyjski  winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 gotowany albo pieczony nieduży burak

2 duże gotowane ziemniaki

2 gotowane marchewki

3 ogórki kiszone

jedna mała cebula

2 łyżki oleju - tak tak oleju

2 łyżeczki octu winnego

sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa pokroiłam w dość grubą kostkę i wrzuciłam do sporej miski. Wymieszałam olej z octem oraz sola i pieprzem. Dodałam do warzyw i wymieszałam. Wstawiłam na godzinę do lodówki i gotowe.

To danie to klasyka radzieckiej kuchni stołówkowo-restauracyjnej, aczkolwiek w innych wersjach była znana z kuchni lwowskiej.

Można do niej dodać śledzi w oleju albo siekanej kapusty kiszonej. Czasem dodawane są jajka na twardo, ale ja wole wersje podstawową.

Kategorie przepisów