Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy

Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy
Zdjęcie - Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naprawdę nie sądziłam, że jakiś jabłecznik przebije wersję z budyniem z ostatniego postu. A jednak... uległam półkruchemu, ciasteczkowemu, ale jednocześnie delikatnemu, lekkiemu, puszystemu, waniliowemu, w smaku i aromacie, ciastu. Dużo przymiotników, ale należy mu się jak najlepszy opis :)
A w tym idealnym cieście, zanurzone są jabłka. Słodkie, mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach, ale jednocześnie trzymające swój pierwotny kształt mimo zapieczenia. Bajka.
Jednym słowem perfekcyjny jabłecznik. Hit tego sezonu, a przy tym taki prosty i szybki w przygotowaniu. Z ciastem bardzo dobrze się współpracuje, nie ma żadnego problemu przy wyrabianiu czy wykładaniau go do blachy - jes to w sumie dziecinnie proste.
Poza tym kroi się go i porcuje fantastycznie. No i... w sumie tak wdzięcznie wygląda.
Musicie go zrobić :)

Zdjęcie - Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: przepis znaleziony na blogu Kolorowe Papilotki (A party without a cake is just a meeting); podaję już z moimi małymi zmianami
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jabłek (kortland)
Foremka 25x36 cm

1. Zagnieść ciasto Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata, nie lepi się ani do rąk, ani do miski.
2. Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką)..
3. Uformować jabłecznik Ciasto podzielić na dwie części. I teraz mój sposób na wykładanie ciasta: papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zaryzowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy papierem. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częśćią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier.

Zdjęcie - Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
4. Upiec :) Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu, więc przykryłam je papierem do pieczenia, na którym wałkowałam ciasto.

Zdjęcie - Jabłecznik serowy. Mój ulubiony, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów