Risotto z kurkami to danie, które choć raz musi się u mnie pojawić w sezonie grzybowym. Musi być aromatyczne, pachnące i z dużą ilością grzybów. Wyszło wspaniałe! Polecam.
Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka. Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do mięsa , ryb, wędlin i serów. Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, róznego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z makaronem , ale smakują również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
Nie miałam pomysłu na obiad a lodówka wcale mi nie pomagała. Owszem zawartość była nieco większa niż samo światło, ale do ideału było daleko. Ale co tam, da się czasem zrobić pyszne coś pozornie z niczego. Dzisiaj właśnie takie danie - makaron z łososiem i suszonymi pomidorami.
Gdy ryż nabierze kremowej konsystencji i będzie prawie miękki, risotto zdjąć z ognia, dosypać parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na 5 minut przed końcem dorzucić przekrojone na pół pomidorki...
Ja zakochałam się w nim w Meksyku i mimo, że był piekielnie ostry, jadłam go codziennie, jak tubylcy, do wszystkiego. Od tego czasu minęły 2 lata, a ja nadal kocham chilli i guacamole. Ostatnio nie ma tygodnia, żebym go nie robiła, bo mój organizm sam się go domaga.
Dziś mam dla Was jeden z moich ulubionych pomysłów na filety z kurczaka!
Zainspirowany znaną chyba wszystkim sałatką caprese czy ułożonymi naprzemiennie pokrojonymi pomidorami , mozzarellą z dodatkiem bazylii.
Przepis mam od koleżanki, więc bliższego pochodzenia nie znam, jednak mogę zagwarantować, że jesli je zrobicie, będą to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek jedliście.
Mogę śmiało powiedzieć, że była to najłatwiejsza i najszybsza szarlotka, jaką kiedykolwiek robiłam. Zawijane brzegi sprawiają, że wygląda ona uroczo rustykalnie. Jedzona na ciepło – smakuje wprost cudnie. Niezbyt słodkie, waniliowo-maślane ciasto skrywa jabłkowe nadzienie i chrupiące płatki migdałowe. Galette to coś stworzonego na jesienne popołudnia :)
Kupiłam kurki i zrobiłam quiche. Mój mąż zjadł, powiedział, że pycha. Potem dodał: Dałaś mi inspirację na quiche z kurkami. Za kilka dni też zrobię. I zrobił. Prawie te same składniki…a jednak quiche wyszły zupełnie inaczej. Oba pyszne. Oba według mnie cuda. Ale inne.
Łopatka pieczona to propozycja na na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marnowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;)