Wpadłam na ten pomysł gdy w sklepie zastanawiałam się jak jakimś nietuzinkowym bezmięsnym obiadem, który postanie w mgnieniu oka. Zwykle omlety jadałam na słodko ale ten z sosem greckim jest wyśmienity. Delikatny, puszysty i bardzo sycący. Bardzo polecam.
Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny.
Kto pamięta taką potrawę z własnego dzieciństwa? Razem z bratem zajadaliśmy się takim chlebem praktycznie co trzeci dzień. Do tej pory, gdy brat raz na jakiś czas przylatuje do Polski, chleb smażony w jajku jest obowiązkowym elementem menu :)
Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.
Mają prawie stuletnią tradycję w naszej rodzinie. Skąd się wzięła ta nazwa nie wiem, ale z kozami niewiele ma wspólnego. Odkąd pamiętam tak mówiła na nie moja babcia i mama, tak mówię ja i tak mówią moje dzieci. I pewnie tak już zostanie.
Od jakiegoś czasu się do niej przymierzałam, mówiłam, że w następny weekend zrobię i tak minęło ich kilka, aż nadszedł ten właściwy. Krem ma piękny kolor, którego nie oddają moje zdjęcia, jest kremowy i słodkawy co mnie zdziwiło. Zupa jest bardzo smaczna i sycąca.
Kluski doskonale pasują do gulaszu z surówką ale można je również podać zwyczajnie okraszone np. skwareczkami. Polskie hałuski to słowackie haluszki, tyrolskie spatzle a nawet przypominają włoskie gnocci.
Kisiel jest smaczny, chociaż smak goździków dominuje w tym deserze i zagłusza delikatny smak miodu. Gdybym miała go ugotować ponownie, dodałabym goździki w całości - wtedy byłby o wiele lepszy.
Pasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii Disslowej
Przygotowałam niedawno na obiad białą kiełbasę w piwie. Przepis ten pochodzi z książki Polska kuchnia regionalna, z kuchni Ziemi Warmińskiej i Mazurskiej. Ciekawy sposób na danie obiadowe. Piwo było dość mocno wyczuwalne, a sama kiełbaska bardzo smaczna.