Chleb pszenny z ziemniakami

Chleb pszenny z ziemniakami

Zdjęcie - Chleb pszenny z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Czasem zdarza mi się zapomnieć o wcześniejszym wyjęciu z lodówki i dokarmieniu zakwasu żytniego. Pozostaje mi wówczas upieczenie chleba na drożdżach. Musi to być oczywiście chleb pszenny, bo z maki żytniej gorzej wyrasta. Ma on niestety te wadę, że lubi się trochę kruszyć i szybko się starzeje. Dobrym rozwiązaniem jest dodanie do ciasta chlebowego gotowanych ziemniaków, które sprawiają, że chleb jest lżej strawny. Najlepiej ugotować je w łupinie, żeby zachowały więcej witamin, następnie obrać i przecisnąć przez praskę.
Ten chleb przygotowałam z myślą o akcji Gotujemy po polsku pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Zdjęcie - Chleb pszenny z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb pszenny z ziemniakami

Składniki na jeden duży bochenek
575g maki pszennej typ 550
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
150g ugotowanych i przetartych ziemniaków
380ml wody
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki suszonych drożdży


Wlać do misy miksera wodę z oliwą. Wsypać pozostałe składniki i dodać ugotowane ziemniaki. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Gdyby było za twarde trzeba dolać trochę wody, jeżeli zbyt rzadkie to dosypać mąki. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Uformować owalny bochenek i przełożyć go do wysmarowanej masłem formy. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia, ale nie dłużej niż na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Chleb posmarować wodą i wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z formy, gorący jeszcze raz posmarować wodą i wystudzić na kracie kuchennej.

Zdjęcie - Chleb pszenny z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów