Gruszkówka
 
            
 
 Przedstawiam kolejną propozycję w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. 
 Przepis z Forum Domowych Winiarzy z moimi zmianami.
 Pyyyyszneeee ....
 
 Składniki: 2 kg gruszek bardzo aromatycznych, soczystych, dojrzałych, 1 litr spirytusu 95% rozcieńczony 220g wody, 10 goździków, kawałek cynamonu, 600g cukru, 40ml winiaku, 4ml rumu, 3-5g kwasku cytrynowego
 Gruszki obrać - ja nie obierałam, usunąć szypułki, pokrajać w kostkę, nie usuwając ziarnek - dla zachowania aromatu.
 Pokrajane gruszki umieścić w butli lub w małym gąsiorze, dodać goździki i cynamon, zalać alkoholem, szczelnie zakorkować i odstawić w ciepłe na 6 miesięcy.
 Po 6 miesiącach zlać płyn znad owoców, gruszki zasypać cukrem i co pewien czas potrząsnąć naczyniem, aby dobrze się rozpuścił.
 Gdy to nastąpi, zlać syrop, a gruszki wycisnąć w sokowirówce lub odcisnąć sok przez gęsty płócienny worek, po czym przefiltrować przez bibułę lub flanelę.
 Następnie połączyć trzy płyny, dodać 40ml winiaku i 4 ml złocistego rumu oraz rozpuścić w nalewce 3 - 5 g kwasu cytrynowego.
 Po wymieszaniu całość ponownie przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.
 Pić co najmniej po pół roku.
 
 Nalewkę gruszkową oziębić przed spożyciem do temperatury 10-12st.C.
 Smacznego:) 
 
 
 
 
            