Zapiekanka ryżowa z brokułami
Danie bynajmniej nie dietetyczne (ani fotogeniczne) ;) z pysznym sosem serowym - pomysł zaczerpnięty stąd.
Przepis (porcja dla 3-4 osób):
- 200g ryżu
- 2 filety z kurczaka (ok. 500g)
- brokuł
- kilka pieczarek
- 200g śmietany (użyłam 18%)
- serek camembert (120g)
- ser żółty
- przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek)
Ryż ugotować. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić do smaku i usmażyć (sok od kurczaka powstały w trakcie smażenia odlałam i dodałam później do sosu). Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować lekko na parze. W śmietanie rozpuścić ser camembert, dodać sok od kurczaka. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, nasypać ryż, następnie nałożyć pieczarki, kurczaka, brokuła, całość zalać sosem i posypać przyprawami. Piec w 200°C przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, na wierzch położyć warstwę żółtego sera i piec kolejne 10 minut.