Staroświecki pasztet z trzech mięs
„Pasztet dość często gości na naszym stole i to nie tylko od święta. Nie jest jednak tak wykwintny i bogaty jak ten dzisiejszy zrobiony, wg starej receptury Marii Disslowej, w ramach IV edycji konkursu Gotujemy po polsku, nad którym patronat objął agregator blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl. Z reguły wykorzystuję do niego mięso z rosołu, a tylko na święta robię wersję ekstra np. taką jak ta prezentowana poniżej”.
Staroświecki pasztet z trzech mięs Marii Disslowej
Składniki:
500g łopatki wieprzowej
500g rostbefu
500g filetów z kaczki
500g surowego boczku
300g wątróbki drobiowej
3 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
5 suszonych prawdziwków
4 jajka
100g masła
10 jagód jałowca
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
2 bułeczki
sól, pieprz
150g słoniny do wyłożenia formy (opcjonalnie)
Wlać do dużego garnka 2 szklanki wody. Wsypać ziarna pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Dodać marchewkę i pietruszkę. Zagotować. Włożyć do gotującego wywaru boczek, wołowinę, wieprzowinę i filety z kaczki. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Zostawić w bulionie do wystygnięcia. Potem wyjąć mięso na miskę a w bulionie namoczyć bułeczki.
Umyć grzyby i ugotować w niewielkiej ilości wody.
Pokroić wątróbkę w plasterki, a cebulę na ćwiartki. Podsmażyć razem na maśle przez 10 minut.
Przepuścić dwa razy przez maszynkę uduszone mięsa, namoczone bułki, wątróbkę z cebulą i grzyby.
Dodać jajka, resztę bulionu i wywar z grzybów. Wsypać gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać masę mikserem przez 5 minut.
Blachę do pieczenia posmarować masłem i posypać tartą bułką. Ewentualnie rozłożyć pokrojoną w cienkie plasterki słoninę. Przełożyć do niej masę pasztetową i wyrównać powierzchnię. Piec 50 minut w temp. 180°C przykryty kawałkiem foli aluminiowej. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby pasztet się ładnie przyrumienił..