zupa krem z zielonego groszku

Ostatnio wyjątkowo często goszczą na naszym stole zupy. Ale nie zupy wodniste tylko głównie kremy, z dyni, pomidorów a tym razem z zielonego groszku. Od jakiegoś czasu się do niej przymierzałam, mówiłam, że w następny weekend zrobię i tak minęło ich kilka, aż nadszedł ten właściwy. Krem ma piękny kolor, którego nie oddają moje zdjęcia, jest kremowy i słodkawy co mnie zdziwiło. Zupa jest bardzo smaczna i sycąca.
Zupa krem z zielonego groszku wg Nigelli
Zamrożony groszek należy ugotować do miękkości w bulionie razem ze szczypiorem (nie kroimy go, wrzucamy w całości). Kiedy groszek jest już miękki, wyjmujemy szczypior a całość blendujemy dodając pokrojoną mozzarellę. Ja posypałam jeszcze tartym parmezanem. Smacznego.
Zupa krem z zielonego groszku wg Nigelli
- 3 miarki bulionu warzywnego
- 4 miarki mrożonego zielonego groszku
- jeden ładny dymkowy szczypior
- kulka mozzarelli
