Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem

Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem

Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.

Zdjęcie - Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem

Agata, 14 listopada 2011

Zdjęcie - Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Pomidory przekrój wzdłuż, ułóż w naczyniu do zapiekania wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i tymiankiem. Całość polej oliwą, wymieszaj i piecz ok.1,5 godziny w 180 oC, aż pomidory staną się miękkie i lekko skarmelizowane. Warzywa (czosnek bez łupinek) zmiksuj z bulionem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, melasą, octem i sosem Worcester, Podawaj z kroplą oliwy na wierzchu.

Kategorie przepisów