Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem
Mówiąc zupełnie szczerze, jeszcze nigdy nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej! Przyrządzona na bazie pieczonych pomidorów ma niesamowicie głęboki, aż słodki smak. Gęsta, sycąca, z delikatną nutą skarmelizowanego czosnku… świetne danie na jesień, kiedy ciągle w sprzedaży są dojrzałe, mięsiste warzywa.
Gęsta zupa z pieczonych pomidorów z aromatycznym czosnkiem
Składniki
- pomidory - 500 g (muszą być mięsiste np. rzymskie)
- cebula - 1 szt
- czosnek - 5 ząbków (w łupinkach)
- oliwa - 2 łyżki
- tymianek - 2 gałązki
- bulion - 1 szklanka
- melasa - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- sos worcestershire - 1/2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory przekrój wzdłuż, ułóż w naczyniu do zapiekania wraz z pokrojoną na ćwiartki cebulą, ząbkami czosnku i tymiankiem. Całość polej oliwą, wymieszaj i piecz ok.1,5 godziny w 180 oC, aż pomidory staną się miękkie i lekko skarmelizowane. Warzywa (czosnek bez łupinek) zmiksuj z bulionem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, melasą, octem i sosem Worcester, Podawaj z kroplą oliwy na wierzchu.