Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w piwie

                       Przygotowałam niedawno na obiad białą kiełbasę w piwie. Przepis ten pochodzi z książki Polska kuchnia regionalna, z kuchni Ziemi Warmińskiej i Mazurskiej. Ciekawy sposób na danie obiadowe. Piwo było dość mocno wyczuwalne, a sama kiełbaska bardzo smaczna.  

Wpis dodaję do akcji Gotujemy po Polsku!,pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl.

Zdjęcie - Biała kiełbasa w piwie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)

*2 cebule

*1-2 łyżeczki masła (dałam oliwę)

*1-2 łyżki mąki pszennej

*butelka (0,5l) jasnego piwa

*sok z cytryny

*sól

*pieprz


Wykonanie:

Kiełbasę podgotować, wrzucić do wrzącego piwa i zostawić pod przykryciem aż piwo wystygnie. Kiełbaskę wyjąć, pokroić na plasterki, a do piwa wrzucić drobno posiekaną i zeszkloną na maśle lub oliwie cebulkę.
Sos podgotować, zaprawić zasmażką z mąki i masła. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podgrzać w nim plastry kiełbasy.

Potrawę podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Smacznego:) 

Zdjęcie - Biała kiełbasa w piwie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Biała kiełbasa w piwie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów