Biała kiełbasa w piwie
Przygotowałam niedawno na obiad białą kiełbasę w piwie. Przepis ten pochodzi z książki Polska kuchnia regionalna, z kuchni Ziemi Warmińskiej i Mazurskiej. Ciekawy sposób na danie obiadowe. Piwo było dość mocno wyczuwalne, a sama kiełbaska bardzo smaczna.
Wpis dodaję do akcji Gotujemy po Polsku!,pod patronatem serwisu ZPierwszegoTłoczenia.pl.
Składniki:
*75 dag białej kiełbasy (gotowanej, nie surowej)
*2 cebule
*1-2 łyżeczki masła (dałam oliwę)
*1-2 łyżki mąki pszennej
*butelka (0,5l) jasnego piwa
*sok z cytryny
*sól
*pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę podgotować, wrzucić do wrzącego piwa i zostawić pod przykryciem aż piwo wystygnie. Kiełbaskę wyjąć, pokroić na plasterki, a do piwa wrzucić drobno posiekaną i zeszkloną na maśle lub oliwie cebulkę.
Sos podgotować, zaprawić zasmażką z mąki i masła. Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podgrzać w nim plastry kiełbasy.
Potrawę podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Smacznego:)