Omlet z serków wiejskich
Wpadłam na ten pomysł gdy w sklepie zastanawiałam się jak jakimś nietuzinkowym bezmięsnym obiadem, który postanie w mgnieniu oka. Zwykle omlety jadałam na słodko ale ten z sosem greckim jest wyśmienity. Delikatny, puszysty i bardzo sycący. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20min
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki
- 1 opakowanie (to większe) serka wiejskiego
- Sól
- Pieprz
- 4 łyżki masła
- Sos grecki z tego przepisu (klik)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 jajka ubijamy z solą na puszystą pianę, na koniec ubijania dodajemy mąkę i serek wiejski, pieprz.
2. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła.
3. Na gorące masło wlewamy połowę ciasta i smażymy przykrywając patelnię pokrywką aż na wierzchu omleta pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, tworząc w nim kratery.
4. Obracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze kilka minut (2-3min).
5. Postępujemy identycznie z drugim omletem.
6. Podczas smażenia przygotowałam sos grecki według tego przepisu.
Smacznego