Pikantne rolady drobiowe z orzechamii ziemnymi
.
2 piersi z kurczaka
kilka grzybków mun
por
marchewka
papryczka chili
3-4 łyżki pokruszonych orzeszków ziemnych
kawałek 2 cm świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki słodkiego sosu chili
2 łyżki miodu
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
pół szklanki rosołu
sól
.
.
Piersi umyć, osuszyć, wyciąć płaskie kawałki.
Kotlety rozbić, posolić.
Orzeszki ziemne wymieszać z sosem chili, tak aby powstała dająca się rozsmarować masa.
Masę rozłożyć na płacie mięsa, zwinąć rolady , spiąć wykałaczkami.
Grzybki mun zalać wrzącą wodą. Kiedy napęcznieją pokroić w cienkie paski.
Marchewkę obrać, umyć , pokroić w długie, wąskie paseczki.
Por oczyścić, pokroić w krążki.
Papryczkę chili oczyścić z pestek, opłukać i drobno pokroić.
Imbir obrać i pokroić.
Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę.
Olej rozgrzać, przesmażyć na nim ze wszystkich stron rolady, dodać czosnek, imbir i chili.
Następnie dodać grzybki, marchewkę i por i smażyć mieszając.
Całość podlać rosołem, dodać sos sojowy, miód, sól i dusić ok 10 min.
Podawać z ryżem.