Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
Żurek wprawdzie jest potrawą wielkanocną, ale miałam na niego takiego smaka, że po prostu MUSIAŁAM go zrobić :)
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
- włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka (korzeń), kawałek selera, por
- kilka średnich ziemniaków
- 1 cebula
- ok. 20 dag wędzonego boczku
- zakwas na żur (na 1 litr wody 0,5 litra zakwasu)
- ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, sól, pieprz
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 szklanki śmietany
- ugotowana biała kiełbasa (kupiona surowa, nie parzona) i ugotowane na twardo jajka
Ja lubię żurek z warzywami drobno pokrojonymi, pływającymi w zupie. Jeśli ktoś woli żurek "czysty", należy warzywa pokroić w duże kawałki i wyłowić przed podaniem.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować około 20-30 minut. W tym czasie pokroić boczek, podsmażyć go na patelni (jeśli będzie chudy i nie wytopi tłuszczu, dodać odrobinę smalcu), następnie dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć razem.
Obrać i umyć ziemniaki, pokroić je w kostkę. Ziemniaki i boczek z cebulą dodać do gotujących się warzyw. Gotować kolejne 20 minut. Następnie wlać żur, wymieszany ze śmietaną. Zagotować. Do smaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pokrojonymi jajkami i białą kiełbasą.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl