Chleb smażony w jajku
Kto pamięta taką potrawę z własnego dzieciństwa? Razem z bratem zajadaliśmy się takim chlebem praktycznie co trzeci dzień. Do tej pory, gdy brat raz na jakiś czas przylatuje do Polski, chleb smażony w jajku jest obowiązkowym elementem menu :) PODOBNO potrawa ta ma swoje korzenie na Podlasiu, ale kto nie zna tego smaku, hę?
Chleb smażony w jajku
- kilka kromek czerstwego chleba
- 3 jajka (im więcej chleba, tym więcej jajek, bo chleb wchłania jajka jak gąbka wodę)
- ok. 3 łyżek mleka
- zioła: sól, pieprz, czasami dodaję vegety, czerwonej słodkiej papryki lub oregano.
- olej do smażenia
Jajka rozbełtać razem z mlekiem i przyprawami. Olej rozgrzać na patelni i wkładać do niego chleb, wymoczony uprzednio w jajku. Smażyć po obu stronach krótko, do zrumienienia (nie lubię spalonego, tylko mięciutki, więc smażę dosłownie 30 sekund). Można podawać z ketchupem.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl