Bardzo lubimy pory. Dziś podałam je na ciepło, faszerowane. Pomysł na danie, tak jak sobie obiecałam ;-) pochodzi z czeskiego czasopisma "Gurmet". Domowy, zwyczajny przepis, ale smaczny.
Najczęściej podstawą guacamole jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny.Mimo że guacamole wywodzi się z Meksyku, stało się bardzo popularną przekąską w wielu krajach.
Jest to jedno z najwspanialszych mięs jakie zdarzyło mi się jeść. A z pewnością najsmaczniej przyrządzona wołowina (,która jednocześnie nie jest polędwicą kosztującą krocie). Uwielbiam zapach wydostający się z piekarnika podczas pieczenia, mięsny i intensywny oraz to w jaki sposób zmienia się kolor i konsystencja całej potrawy podczas przygotowania. Mięso z rezultacie jest niesamowicie kruche, soczyste i rozpływające się w ustach. Mimo, iż jest to bardzo czasochłonny przepis to szczerze go polecam.
Niskokaloryczny, lekkostrawny, nie wywołujący alergii, z odrobiną składników odżywczych, jadalny w każdej postaci, a nade wszystko smaczny - brzmi jak jedzenie-marzenie. :) Polecam dziś zupkę a w głównej roli zaprezentuje się kalafior.
Postanowiłam w tym roku sezon kurkowy wykorzystać maksymalnie. Kurki nadal można kupić na bazarkach, targach albo samemu nazbierać. Przy braku innych grzybków cieszmy się tymi co mamy :)
Bardzo szybka, i bardzo smaczna potrawka z kurczaka, na którą przepis znalazłam w mojej ulubionej książce o kuchni chińskiej. Jest to danie idealne wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowaniu obiadu.
Kolejna mięsna, bardzo turecka potrawa i jaka ekstrawagancka! Bardzo prosta w przygotowaniu. Jogurt turecki i sos pomidorowy grają pierwsze skrzypce, a gdzieś trochę mięska się przemyka. Kilka warstw. Efektownie wygląda na stole, a to bardzo ważne, szczególnie gdy mowa o tureckim stole.
Panna cotta to deser, który kiedyś mi nie wyszedł ale spróbowałam zrobić go drugi raz i smakował naprawdę wspaniale. Za pierwszym razem dałam za duzo żelatyny i był twardy jak kamień natomiast drugim razem to już niebo w gębie. Jest to mój kolejny dowód na to, że nie wolno poddawać się po pierwszym nieudanym razie.
Po ostatniej białej kiełbasie z żurawiną, rodzinka zapragnęła powtórki. Więc nie zwlekając zakupiłam w sprawdzonym źródle biała surową kiełbaskę i upiekłam.
Kwaśna, mocno wyrazista w smaku, orzeźwiająca.Warto dodać do niej sporo koperku i czosnku. Trochę przypomina ogórkową, ale... jest w niej także fasolka szparagowa.
Pyszne babeczki o smaku piernika wzbogacone nadzieniem śliwkowym, a właściwie czekoladowo-śliwkowym, jako że wykorzystałam do niego czekośliwkę (przepis na nią w następnym poście)
Ulubione, domowe, pyszne powidła węgierkowe. Idealne do świeżej bułki, na słodkie śniadanie. Wspaniałe do naleśników oraz do aromatycznego piernika . Zapakowałam je w słoiczki i będą czekały na swoją kolej. :).
W ostatni weekend przerabiałam dynię, jeszcze mi jedna ogromna została. Ponieważ nie miałam już siły na krojenie kolejnej partii do marynowania, zrobiliśmy placuszki
Paja malinowa to ciasto, które odkryłam w tym roku chociaż tak naprawdę po zmodyfikowaniu tego przepisu wyszło mi zwyczajne, kruche ciasto z malinami i kruszonką.