Paja malinowa

Paja  malinowa

Paja malinowa to ciasto, które odkryłam w tym roku chociaż tak naprawdę po zmodyfikowaniu tego przepisu wyszło mi zwyczajne, kruche ciasto z malinami i kruszonką. Ale musiałam je zmodyfikować bo kruche ciasto z dodatkiem oleju wcale nie jest kruche i  kompletnie mi nie smakowało. Maliny jak zwykle świetnie się sprawdziły i pachniały wspaniale. Jeśli nie macie dośc kruchych ciast z owocami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Zdjęcie - Paja  malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki masła
  • 3 duże żóltka
  • 1 lyżka gestej kwaśnej smietany

Składniki na nadzienie:

  • 30-40 dag malin
  • kisiel malinowy
  • 3 białka + kisiel malinowy

Składniki na kruszonkę: 

  • 185g maki
  • 100g cukru
  • 1/2 kostki masla
  • cukier waniliowy

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodówce przez conajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Maliny wymieszać z kisielem malinowym (z proszkiem). Białka ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodać kisiel malinowy. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć maliny, pianę z kisielem i posypać  kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów